Du får fri fragt over 499 kr ♻️ Eller du kan afhente gratis i butikken i Sorø

Hvad er tøjet lavet af?

Førhen tog jeg ikke rigtig stilling til, hvad mit tøj var lavet af eller hvordan det var produceret. Men så gik det op for mig, at der er enormt stor forskel på, hvordan de forskellige materialer påvirker miljøet. Derfor har jeg lavet en lille oversigt over de forskellige materialer, der bruges til tøj. Jeg har delt det op i naturlige materialer og syntetiske materialer¨

Naturlige materialer

Bomuld

Et materiale som er lavet på naturfibre fra bomuldsplanten. Det er et godt materiale som holder godt, desværre kræver det ret meget vand, så på den måde, er det ikke så godt for klimaet. Men hvis du køber økologisk bomuld, sikre du at der ikke er brugt sprøjtemidler, så hverken vand eller jord forurenes. Du kan sikre, at det er bæredygtigt ved at gå efter GOTS-certificeringen.

Hør

Det er også et materiale, som er lavet af naturfibre, men blot fra hørplanten. Det er mere bæredygtigt end bomuld, da det kræver væsentligt mindre vand bomuldsplanten. Desuden kan den klare køligere vejr og kan gro flere steder. Tøj af hør kan dog krølle let og kan være svært at få pletter af. Til gengæld er det temperaturregulerende og virker kølende, når det er varmt og luner kroppen, når det er koldt.

Hamp

Ligesom hør er hamp også et naturmateriale af fibre fra hampeplanten. Det er et utroligt bæredygtigt materiale, da det kan gro de fleste steder og ikke behøver store mængder vand. Det kan ligesom hør og uld, holde dig varm, når det er koldt, samt køle dig på de varme dage.

Silke

Silke er et naturmateriale, som kommer af silkesommerfuglens kokon. Men man kan faktisk også få silke fremstillet af kaktus. Silke krøller mindre end bomuld, men til gengæld skal det vaskes skånsomt og er følsomt over for pletter.

Uld

Det er et naturmateriale af animalske fibre, mest fra får men kan også komme fra alpaka, lama og kashmir- og angorageder. Du kan købe økologisk bomuld for at sikre, at der ikke er brugt unødig kemi mod fårene, men for at sikre dyrevelfærd skal du faktisk købe GOTS-certificeret uld. Så har fået ikke lidt under at få skåret halen af uden bedøvelse, som især gøres i blandt andet Australien. Uld skal vaskes forsigtigt, men til gengæld er det slidstærkt. Du behøver faktisk ikke vaske det så ofte, da det er selvrensende grundet lanolinen i ulden. Ligesom hør, er det et materiale som holder på varmen.

Lyocell

Lyocell kommer fra bøgetræer, bambus og eucalyptus. Det bliver nedbrudt og gendannet som fibre, der kan bruges til stof. Det kræver mindre vand end bomuld. Det renses og nedbrydes dog med vand og kemikalier, men dog i et lukket system, hvor det genanvendes.  Ligesom med uld, behøver det ikke blive vasket så ofte, og er temperaturregulerende.

Tencel

Dette er faktisk blot Lyocell, men er et patentbeskyttet mærke. Ved varemærket Tencel får du dog sikret om, at plantefibrene kommer fra ansvarligt skovbrug.

Viskose

Det er et semi syntetisk matieriale, som er meget blødt ofte bruges i stedet for silke. træ, plantefibre, bambus, græs eller tang. Der bruges kemikalier for at skabe viskose som kan bruges til stof, derfor er det semi syntetisk.

Syntetiske materialer

Polyester & polyamid

Disse 2 er fremstillet af råolie, præcis ligesom plast. Men til gengæld skal de syntetiske fibre igennem mange processer for at blive til stof, der kan anvendes til tøj. Selvom tøjet er slidstærkt og ikke krymper, så bliver det nemt statisk elektrisk og udskiller mikroplast under tøjvask, som ryger direkte i havet. Du kan ”fange” mikroplast ved at bruge en Guppyfriend ved tøjvasken af disse materialer.

Nylon & Elastan

Ligesom polyester laves nylon og elastan af syntetiske fibre udvundet af råolie. Der skal bruges mindre vand end naturfibrene, men til gengæld forurener det mere. Ofte tilsætter man dog en lille andel nylon eller elastan i tøjet for at gøre det mere slidstærkt.

Bæredygtig Beklædnings varer

Under alle varer kan du se, hvilket matierale de er lavet af, såfremt mærket stadig har været indtagt i tøjet. 

Jeg håber, at du kunne bruge denne lille oversigt.

De bedste hilsner

Pianna

Iværksætteren bag Bæredygtig Beklædning