Fri fragt på ordre over 499 kr. eller afhent i butikken. *VI TAGER IKKE IMOD MERE TØJ I ØJEBLIKKET (GÆLDER IKKE BRUDEKJOLER OG GALLAKJOLER)*

Miljøvenlig tøjvask

Photo by <a href="https://unsplash.com/@danielspase?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Daniel Spase</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/washing-clothes?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Du er mega god! Du køber genbrugstøj for at passe på miljøet. Når du køber secondhand, bidrager du ikke til ny udledning af en masse kemikalier, som produktion af nyt tøj medfører. Men hvad med din tøjvask?

Alternativ til vaskemiddel

Jeg har selv længe ville finde et alternativ til mindre kemi. Til min hud bruger jeg neutrale og naturlige produkter, og mit tøj tager jeg jo på min hud, så det gav ingen mening for mig at bruge vaskemiddel.

Derfor prøvede jeg først sæbebær. Sæbebær er tørrede skaller fra træet Sapindus mukorossi, som indeholder stoffet saponin. Når saponin kommer i kontakt med vand, har det en skummende og sæbelignende effekt, der kan vaske vasketøjet rent for skidt og snavs. Men min erfaring var bare, at det ikke altid virkede super rent bagefter, og derfor skulle jeg finde et mere effektivt middel, der var mere bæredygtig end kemisk vaskemiddel.

Jeg gik så videre til vaskeæg, som jeg har brugt i over et år nu. Det fungerer virkelig godt! Vaskeægget er lavet af genanvendeligt plast uden BPA, og det kan holde i helt op til 10 år, før det er nødvendigt at investere i et nyt vaskeæg.  Ægget lægges ind i maskinen sammen med tøjet, og her gør  mineralpiller i ægget, at tøjet bliver rent, helt uden mikroplast, petrokemikalier, parabener, blegemidler eller fosfater.

Kan vaskeæg fjerne pletter?

Det skal dog nævnes, at hvis du har meget genstridige pletter, skal de pletbehandles inden vask, da vaskeæg ikke er ligeså hårdt for tøjet som vaskemiddel. Men det vil stadig være meget mindre brug af kemi, end hvis du bruger vaskemiddel til hver vask.

Bruger du vaskemiddel, fordi det dufter godt?

Nogle gange kan jeg godt savne, at mit vasketøj eller håndklæder har en ekstra god duft. Så derfor har jeg et lille tip. Tilføj et par dråber af æteriske olier, eksempelvis lavendel, til din vask inden du starter den. Så får du en frisk blomsterduft uden kemi.

Ny forskning viser 25 grader er nok

Måske vasker du din kogevask med 90 grader og dit almindelige tøj med 40 grader for at få det rent nok. Men ny forskning viser faktisk, at det er spild af energiressourcer. Tøjet kan faktisk blive mere rent ved 25 grader end 40 grader. Det handler nemlig mere om brugen af vaskemiddel end den lille forskel af grader. Det kan dog være en fordel af vaske med 60 grader engang imellem for at undgå bakterier i vaskemaskinen, hvilket du kan klare ved at tage din kogevask på 60 grader.

Men faktisk er det også værd at overveje om tøjet overhovedet er beskidt nok til at vaske? Ofte kan du sagtens lufte det og pletfjerne det et par gange, inden du vasker det for at skåne tøjet og miljøet - uden at det er uhygiejnisk for dig selv. Hver eneste gang vi starter vaskemaskinen, bliver hundredetusind mikrofibre skyllet ud gennem afløbet og ender i vores spildevand og havet.

Plastik fra dit tøj havner i havet

Det er da frustrerende, hvis vi køber genbrugstøj og bruger vaskeæg, men så bare vasker alt mikroplastik lige ud i vores verdenshave. Nogle materialer er lavet af plast. Eksempelvis polyester som fremstilles af olie og plast. Når vi vasker vores fine nye polyester bluse, udleder vi mikroplast. Men ligesom du kan have små vaskeposer til dine bh'er så de ikke ødelægger dit andet tøj, så kan du købe en vaskepose,, der hedder Guppy Friend, som fanger mikroplasten, så den ikke ødelægger miljøet. Det er nemt og gør en stor forskel!

Jeg håber, at du blev inspireret til klimavenlig tøjvask. Det er ment som gode tips og ikke en løftet pegefinger, og jeg er ikke sponsoreret af nogle af tingene, som jeg nævner. Det er blot min stærkeste anbefaling med links til den fakta, som jeg benytter.

Gå selv forrest og håb at andre følger efter. :-)

KH. Pianna, Iværksætteren bag Bæredygtig Beklædning

 

Photo by Daniel Spase on Unsplash